Izjava povodom očitovanja Predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića

Ženska mreža Hrvatske i Platforma za ženska reproduktivna prava pozdravljaju izjavu Predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića prema kojoj novi zakon o pravu na pobačaj ne smije zabranit pobačaj niti na bilo koji način smanjiti spolna i reproduktivna prava žena zagarantirana starim zakonom. Svaka zabrana ili ograničavanje postojećih prava bila bi suprotna Odluci Ustavnog suda.

Također pozdravljamo mogućnost uvođenja preventivno edukacijskih mjera za smanjenje broja pobačaja. To je na tragu preporuka UN Odora za praćenje provedbe Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena (CEDAW). Najbolji način da se to provede je kroz obrazovanje, odnosno uvođenjem dovoljnog broja sati spolnog odgoja u školama, na što kontinuirano upozoravamo.

Pozivamo Vladu i nadležno Ministarstvo da u pripremu nacrta prijedloga zakona uključe one stručnjakinje i stručnjake te aktivistkinje za prava žena koji će osigurati da u novi zakon budu ugrađeni suvremeni standardi zaštite spolnih i reproduktivnih prava žena.

Ženska mreža Hrvatske i
Platforma za ženska reproduktivna prava

Ovaj članak je napisan u Ponedjeljak, 2. travnja 2018. u 16:48 i nalazi se u kategoriji Nekategorizirano. Odgovore na ovaj članak možete pratiti putem RSS 2.0 feeda. Na isti možete i odgovoriti, ili poslati trackback sa vaše vlastite web stranice.

Napišite odgovor

Morate biti prijavljeni da bi napisali komentar.