Izvještaj za 2013. godinu

IZVJEŠTAJ O PROVEDENIM AKTIVNOSTIMA ZA 2013.GODINU

 

Aktivnosti koje smo provodile:

 1. Edukacija žena i djevojaka na teme: nasilje prema ženama, vršnjačko nasilje, nasilje u adolescentskim vezama, prostitucija, trgovanje ženama
 2. Obilježavanje prigodnih datuma: Dan žena, nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama i međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

  Okrugli stol na temu «Žene poduzetnice u ruralnim područjima: potraga za tržištima» održan je 08.03.2013.god. na Plitvičkim jezerima povodom Međunarodnog dana žena. Prisustvovalo je pedesetak poduzetnica, te predstavnice ženskih NVO-a (među njima i Ženska grupa Donji Lapac), a na okruglom stolu sudjelovao je i predsjednik Ivo Josipović.
  Riječi dobrodošlice uz predsjednika nazočnima je uputila Louisa Vinton, koordinatorica UN-a i stalna predstavnica Programa UN-a za razvoj u RH, a kao njezina gošća prisustvovala je i Jadranka Kosor.

  Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Vijeće za prevenciju Općine D.Lapac u prostorijama OŠ Donji Lapac organiziralo je okrugli stol kojem su prisustvovali predstavnici OŠ Donji Lapac, PP D.Lapac, Općine D.Lapac i Ženske grupe Donji Lapac.
  Cilj okruglog stola bio je predstaviti percepciju nasilja prema ženama od strane društva u cjelini, izvršiti uvid u trenutno stanje i statističke pokazatelje, te skrenuti pažnju na nasilje prema ženama kao ozbiljan problem kojim se mora baviti društvo u cjelini.

 

 1. Biblioteka-čitaonica
 2. Pružanje podrške i pravne pomoći ženama žrtvama obiteljskog nasilja
 3. Članstvo u koordinacijskom timu mreže NVO-a Ličko senjske županije – kroz ovo članstvo smo pristupile osnivanju LAG-a LSŽ, te u tom smislu postale članice skupštine LIRA-razvojne agencije Ličko senjske županije.
 4. Članstvo u Vijeću za prevenciju Općine D.Lapac – održana 2 sastanka i 1 radionica
 5. Pružanje podrške i savjeta građanima te posredovanje između njih  i institucija u pogledu ishodovanja dokumentacije o državljanstvu, stambenom zbrinjavanju, socijalnoj pomoći, zdravstvenoj zaštiti, te konvalidaciji radnog staža i dr.
 6. Suradnja sa drugim ženskim NVO-ima
 7. Udruga UNA iz Srba kao nositelj projekta sa RH strane potpisala je ugovor s Delegacijom Europske Unije za implementaciju prekograničnog projekta pod nazivom «Podrška organizacijama civilnog društva radi poboljšanja socijalne kohezije u pograničnom području RH i BiH. Projekt se implementira u partnerstvu sa udrugom «Žene sa Une» vodećim partnerom iz BiH, Ženskom grupom Donji Lapac iz D.Lapca u RH i Arbeiter Samariter Bund iz Sarajeva, BiH. Projekt je financiran od strane Europske komisije za IPA prekogranične programe RH i BiH. Cilj ovog projekta je potaknuti stvaranje prekograničnih mreža i partnerstava, te razvoj zajedničkih prekograničnih aktivnosti s ciljem povećanja socijalne kohezije u programskom području. S tim u vezi projekt ima za specifični cilj poboljšanje pružanja usluga socijalne skrbi u projektnom području. Kroz projekt su otvorena dva dnevna centra za djecu vrtićkog uzrasta, jedan u Srbu i jedan u D.Lapcu, te je zaposleno 5 osoba i angažirano 5 volonterki. Dugoročni cilj nam je opstanak ovih centara i nakon završetka provedbe projekta. U ovoj godini je u sklopu projekta održano 12 sastanaka partnerskih organizacija iz obje države, javno predstavljanje dnevnih centara u Srbu i D.Lapcu, te studijsko putovanje u Köln gdje nam je domaćin bio ASB Njemačke. Projekt se nastavlja provoditi i u prvoj polovici 2014.god.
 8. Ženska grupa Donji Lapac počela je još u 2011.god. provoditi projekt «Zajedno ka zapošljavanju i socijalnom uključivanju», te projekt «Lokalna partnerstva». Oba projekta su financirana sredstvima EU i provedena su u partnerstvu sa Cenzura Plus iz Splita, Tehnološki centar iz Splita, Prospero iz Gračaca, Nit iz Korenice i Tara iz Ličkog Petrovog Sela. U 2013.god. smo u postupku dobivanja sredstava za nastavak ovih projekata iz istih izvora. Cilj programa je osposobiti dugotrajno nezaposlene žene, korisnice socijalne pomoći, starije od 40 godina za razna zanimanja kako bi mogle biti konkurentne na tržištu rada i kako bi mogle samostalno obavljati neku djelatnost i time osigurati sebi egzistenciju. Dugoročni cilj programa je stvoriti preduvjete za osnivanje socijalne zadruge kroz koju bi žene ruralnih krajeva mogle plasirati svoje proizvode izrađene u kućnoj radinosti i na taj način osigurati sebi izvor prihoda. Do sada su odrađeni tečajevi tkanja, šivanja, pletenja, keramike, engleskog jezika, rada na računalu, te za njegovateljicu i turističkog vodiča u Korenici, Ličkom Petrovom Selu, Udbini, Donjem Lapcu, Gračacu i Gospiću, te se planira njihovo dalje provođenje. U provedbi projekata surađujemo sa HZZ-om i Centrom za socijalnu skrb. Nastavak ovih programa je u 2013.god. osiguran iz sredstava EU u okviru natječaja «Uspostava podrške u socijalnom uključivanju i zapošljavanju socijalno ugroženih i marginaliziranih skupina».
 9. Za institucionalno jačanje dobili smo sredstva od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.