Socijalno poduzetništvo – korak prema boljoj socijalnoj uključenosti

Cenzura Plus u Kninu organizirala trodnevnu dizajnersku radionicuU sklopu projekta „Socijalno poduzetništvo – korak prema boljoj socijalnoj uključenosti“, kojeg udruga Cenzura Plus provodi u suradnji s partnerskim organizacijama Pučkim otvorenim učilištem iz Knina, u suradnji s HZZ Zadar i Centrima za socijalnu skrb Gospić, Gračac i Šibenik te udrugama Prospero iz Gračaca, NIT iz Korenice, Tara iz Ličkog Petrovog Sela, OGI iz Drniša, Krka iz Knina i Ženskom grupom Donji Lapac, u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Knin je od petka, 17. siječnja, do nedjelje, 19. siječnja 2014., održana trodnevna dizajnerska radionica. Tijek radionice su osmislile i provele dvije dizajnerice: Tihana Mikša Perković, dipl.ing.tekstilne tehnologije iz Zagreba, te Lana Gruić, grafička dizajnerica iz Splita. Na radionici su sudjelovale žene koje su trenutno uključene u program stručnog osposobljavanja za krojačicu/šivačicu, zajedno sa njihovom profesoricom Draženom Knežević. To je prvi od programa stručnog osposobljavanja kojeg udruga Cenzura Plus provodi u suradnji sa Pučkim otvorenim učilištem Knin kao nositeljem aktivnosti.

Prvi dan radionice su obje dizajnerice održale prezentacije o svojim dosadašnjim radovima, ali o mjestu dizajna i dizajniranja u izradi odjevnih i ukrasnih predmeta općenito. Potom su korisnicama pokazale osnovne predmete koje su krenule izrađivati i na čemu su radile sljedeća 2 dana kao tim, ali i svaka zasebno.

Predmeti koji su promišljani na ovoj radionici bit će detaljno razrađeni za daljnju proizvodnju u priručnicima koje će napraviti dizajnerice i tako ući u proizvodni asortiman korisnica kroz njihov angažman u Ličkoj ženskoj socijalnoj zadruzi.

Sve korisnice su pokazale izniman interes za rad na razvijanju proizvoda, ali i za sudjelovanjem u sličnim aktivnostima u budućnosti. Kroz razgovor s njima moglo se zaključiti da im iznimno znači prilika da povećaju svoja znanja i vještine, posebno što će po završetku stručnog osposobljavanja imati kvalifikaciju krojačice.

 

Cenzura Plus sa partnerskim organizacijama provodi treći projekt ekonomskog osnaživanja žena na području Like i Dalmatinske zagore

Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus iz Splita, zajedno s partnerskim organizacijama Pučkim otvorenim učilištem iz Knina, u suradnji s HZZ Zadar i Centrima za socijalnu skrb Gospić, Gračac i Šibenik te udrugama Prospero iz Gračaca, NIT iz Korenice, Tara iz Ličkog Petrovog Sela, OGI iz Drniša, Krka iz Knina i Ženskom grupom Donji Lapac provodi projekt „Društveno (socijalno) poduzetništvo – korak prema boljoj socijalnoj uključenosti“ financiran sredstvima Europske unije u okviru natječaja :“Uspostava podrške u socijalnom uključivanju i zapošljavanju socijalno ugroženih i marginaliziranih skupina“.

U cilju unaprjeđenja šansi na tržištu rada i kvalitete života dugoročno nezaposlenih žena, korisnica nekog oblika socijalne skrbi i njihovih obitelji u ruralnim dijelovima Zadarske, Ličko-senjske i Šibensko-kninske županije provodimo besplatne tečajeve od kojih su neki certificirani i izvrsna su prilika za druženje i učenje, te povećanje razine samopouzdanja. Namjera nam je unaprijediti postojeća znanja i vještine, do razine potrebne za sustavnu proizvodnju rukotvorina i suvenira namijenjenih prodajnom asortimanu Ličke ženske zadruge.

Provodimo tečajeve: tkanja, rada s keramikom, krojenja i šivanja, rada s vunom i koncem, te tečaj engleskoj jezika, rada na računalu i tečaj osnova agrikulture.

Sudionice koje završe naše kreativne tečajeve imati će mogućnost sudjelovati u razvijanju prototipova dizajna za novu liniju proizvoda za Ličku žensku socijalnu zadrugu, te će imati mogućnost zapošljavanja u proizvodnji rukotvorina i suvenira za Ličku žensku socijalnu zadrugu.

Sudionice tečajeva rada na računalu, engleskog jezika i agrikulture povećati će svoju ponudu na tržištu rada i s tim povećati šanse u zapošljavanju te samozapošljavanju.

Partnerskim pristupom odnosno umrežavanjem i suradnjom što većeg broja dionika s ciljanog područja želimo što bolje obuhvatiti potrebe osnovne ciljane grupe i iskoristiti sve postojeće resurse u lokalnim zajednicama, te stvoriti mrežu buduće podrške novim poduzetničkim modelima, na ciljanom terenu.

Ovaj članak je napisan u Ponedjeljak, 2. prosinca 2013. u 17:34 i nalazi se u kategoriji Nekategorizirano. Odgovore na ovaj članak možete pratiti putem RSS 2.0 feeda. Na isti možete i odgovoriti, ili poslati trackback sa vaše vlastite web stranice.

Napišite odgovor

Morate biti prijavljeni da bi napisali komentar.